ΚΡΕΑΤΙΚΑΠΑΣΧΑΛΙΝΑ

ΑΡΝΙ ΣΟΥΒΛΑΣ ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΗΣ!!!

Η ρουμελη φημιζεται για τα ψητα σουβλας,και δικαιολογημενα. Οποιος εχει επισκεφτει την Λαμια και εχει φαει ξερει απο πρωτο χερι την νοστιμια αυτων των ψητων σουβλας.Οσοι δεν ξερετε με την πρωτη ευκαιρια επισκεφτειτε την και δοκιμαστε τα ψητα της πολης και δεν θα χασετε. Δοκιμαστε το!!! Σακοραφα , Σπαγκο( κερωμενο), Σουβλα, 1-2 διχαλο για την πλατη του αρνιου

Πολύ εύκολο

Συστατικά

  • αρνακι 1 τεμ. 11 κιλα
    αλατι χοντρο
    πιπερι μαυρο

Μέθοδος Εκτέλεσης

  1. Ξεκιναμε την διαδικασια προετοιμασιας του αρνιου απο το βραδυ του Μ.Σαββατου η'ανημερα το πρωι του Πασχα.Καθαριζουμε το αρνι με νερο οπου εχει πολλα αιματα. Το ακουμπαμε σε μεγαλη επιφανεια παγκου,παιρνουμε την σουβλα( καποιος που δεν ξερει καλο ειναι να εχει και εναν βοηθο γιατι θα χρειαστει αρκετη δυναμη) και την περναμε απο την ουρα
  2. βγαζοντας την στο κεφαλι τρυπωντας το, και το διχαλο της σουβλας να τρυπησει και να εισχωρησει μεσα στα μπουτια του αρνιου.
  3. Δενουμε τα χερακια μεταξυ τους καθως και το σβερκο και επανω στην σουβλα,κατοπιν τα ποδαρακια του μεταξυ τους και με τον σπαγκο στην σουβλα.
  4. Παιρνουμε τα διχαλα και τα περναμε απο το εσωτερικο μερος του αρνιου να πιανουν και την σουβλα  τρυπαμε την πλατη του και σφιγγουμε καλα.
  5. Ανακατευουμε σε μπολ το αλατοπιπερο αλατοπιπερωνουμε καλα το εσωτερικο  μερος του αρνιου μην το λυπηθειτε γιατι μονο εσωτερικα αλατοπιπερωνουμε.
  6. Κανουμε κοψιματα χαρακιες βαθιες με μαχαιρι στα μπουτια και βυθιζουμε μεσα αλατοπιπερο,καθως και στο σβερκο αλατοπιπερο.
  7. Ραβουμε πολυ  καλα την κοιλια του για να μην μας ανοιξει κατα την ωρα του ψησιματος,και το αρνακι μας ειναι ετοιμο για να μπει στην ψησταρια.
  8. Τα καρβουνα και η φωτια να ειναι αρκετα ωστε να μην σβησει η φωτια κατα την ωρα του ψησιματος.Στην μεση δεν χρειαζομαστε πολυ ενταση φωτιας γιατι το αρνακι ειναι αδειο στο σημειο αυτο. Σαν αρχη το αρνι δεν θελει δυνατη φωτια,το εχουμε στην ψηλη θεση της ψησταριας και το γυριζουμε με γρηγορες κινησεις.
  9. Καθως περναει η ωρα το κατεβαζουμε και το γυριζουμε πιο αργα.
  10. Το αρνακι μας θα καταλαβουμε οτι ειναι ετοιμο,οταν αρχιζει να αφριζει και  να ξεχωριζει το κρεας απο τα κοκαλα. Ενα μετριο σε βαρος αρνακι θελει καπου 3 ωρες ψησιμο.
Hμερομηνία ανάρτησης συνταγής: 8 Απριλίου 2015