ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ ΜΥΡΩΔΑΤΟ!!!

Καλημερα και χρονια πολλα σε ολες τις Ευγενιες που γιορταζουν σημερα. Χρονια πολλα στην μανουλα μου και στην μικρουλα την ανηψουλα μου,να σας χαιρομαστε!!! Ευχομαι ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!

svg120
Μερίδες: 10 άτομα
Μέτριο

Συστατικά

  • Αλευρι για ολες τις χρησεις κοσκινισμενο 1 κιλο
    μαγια φρεσκια σε θερμοκρασια δωματιου 2 κυβους
    ελαιολαδο 100 ml
    ζαχαρη 2 κ.σουπας
    γλυκανισο 1 1/2 κ.σουπας
    μαχλεπι 1 κ.σουπας
    μαστιχα κοπανισμενη 2-3 δακρυα
    μοσχοκαρυδο 1/2 κ.του γλυκου κοφτο
    αλατι 1 κ.της σουπας κοφτη
    νερο χλιαρο 400 ml περιπου
    Νερο χλιαρο για την μαγια 180 ml
    σουσαμι για την διακοσμιση
    Καρυδια ολοκληρα για την διακοσμιση

Μέθοδος Εκτέλεσης

  1. Σε ενα μπολ θρυματιζουμε την μαγια,ριχνουμε την ζαχαρη,
  2. 4 κ.της σουπας αλευρι 180 ml χλιαρο νερο (οχι καυτο)
  3. και ανακατευουμε μεχρι να εχουμε ενα χυλο.
  4. Το αφηνουμε για 15-20 λεπτα σε ζεστο χωρο μεχρι να ενεργοποιηθει η μαγια(φουσκωσει).
  5. Σε λεκανη εχουμε κοσκινισει το αλευρι  ριχνουμε το αλατι,ανακατευουμε
  6. και στη μεση κανουμε μια λακουβιτσα και ριχνουμε την ενεργοποιημενη πια μαγια,
  7. ολα τα μυρωδικα,το λαδι και με το χερι μας αρχιζουμε να ανακατευουμε.
  8. Στην συνεχεια ριχνουμε σιγα σιγα το νερο
  9.  και ζυμωνουμε μεχρι να εχουμε μια ζυμη  μαλακη,που να μην κολλαει στα χερια.
  10. Τοτε  σκεπαζουμε με  διαφανη μεμβρανη και πετσετα την λεκανη με την ζυμη, και την αφηνουμε σε ζεστο μερος για μια ωρα μεχρι να φουσκωσει.
  11. Αφου φουσκωσει,λαδωνουμε ενα στρογγυλο ταψακι διαμετρου 30 εκ.
  12. βαζουμε την ζυμη μας και αφου εχουμε κρατησει λιγη ζυμη για να στολισουμε την επιφανεια (σταυρο,λουλουδια,φυλλα κ.λ.π) στολιζουμε το ψωμακι με το ζυμαρακι μας βαζουμε και τα καρυδια μας.Σκεπαζω με πετσετα και αφηνω σε ζεστο χωρο για 30 λεπτα περιπου να φουσκωσει.Στην συνεχεια με πινελο αλειφω απαλα με λαδακι ολη την επιφανεια πασπαλιζω με σουσαμακι και ψηνω σε προθερμασμενο φουρνο για 1 ωρα στις αντιστασεις στους 180 βαθμους  (αναλογα το φουρνο μας).Αφου ψηθει το βαζουμε σε σχαρα να κρυωσει για να μην μας ιδρωσει απο κατω.
  13. Ανημερα των Χριστουγεννων στο τραπεζι το σταυρωνει ο νοικοκυρης του σπιτιου το κοβει και το μοιραζει στους παρευρισκομενους.
Hμερομηνία ανάρτησης συνταγής: 24 Δεκεμβρίου 2012