

- 60 λεπτά Χρόνος Εκτέλεσης
- 10 κομμάτια Μερίδες
- 4 Βαθμός Δυσκολίας
Συνταγής
Εκτύπωση
ΧΤΑΠΟΔΟΠΙΤΑ!!!
Προκειται για μια σπανια πιτα που φτιαχνεται στην Κεφαλονια και που πραγματικα οταν την ειδα με προκαλεσε να την φτιαξω να την δοκιμασω γευστικα και να μεινω κυριολεκτικα με το στομα ανοιχτο... οχι μονον εγω,αλλα και οσοι τυχεροι προλαβαν να την δοκιμασουν!!!
Εχω κανει καποιες αλλαγες στον τροπο παρασκευης,οπως αντι να το ψησω ελαχιστα στο
τηγανι το χταποδι και να το σβησω με ξυδι,εγω το εβρασα μεχρι να μαλακωσει και μετα ακολουθησα πιστα την οποια διαδικασια ειχε το μαγειρεμα του.
ΥΓ:Επισης αντι για ετοιμο χωριατικο φυλλο,προτιμησα να ανοιξω δικο μου,και στην γεμιση
προσθεσα και ανηθο εκτος τον μαιντανο που αναγραφει η συνταγη..Ιδανικη και για τις ημερες νηστειας που διανυουμε.
ΑΞΙΖΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕΙ!!!
Συστατικά
- χωριατικο φυλλο - 1 πακετο
- χταποδι - 1 γυρω στο 1 κιλο καλα καθαρισμενο
- σκορδο - 2 σκ. ψιλοκομμενο
- κρεμμυδι - 1 μεγαλο ξερο ψιλοκομμενο
- μαιντανο - 1 φλ.τσαγιου ψιλοκομμενο
- ανηθο - 10 κλωναρακια ψιλοκομμενο (προαιρετικα)για τα δικα μου γουστα ταιριαζει
- ντοματες - 2 ξεφλουδισμενες και ξεσποριασμενες κομμενες σε κυβακια
- μοσχοκαρυδο - 1 πρεζα
- ελαιολαδο - 1 φλ.τσαγιου
- ελαιολαδο - για το αλειμμα των φυλλων
- ρυζι - 1 φλυτζανακι μικρο του καφε (εγω εβαλα κιτρινο για να ειναι σπυρωτο)
- αλατι
- πιπερι
Εκτέλεση
- Καθαριζουμε πολυ καλα το χταποδι,το πλενουμε και το βαζουμε σε κατσαρολα με νερο
- να σιγοβρασει μεχρι να μαλακωσει.
- Στη συνεχεια το στραγγιζουμε το αφηνουμε λιγο να κρυωσει και σε ξυλο κοπης το κοβουμε
σε πολυ μικρα κομματακια. - Σε τηγανι βαθυ η'κατσαρολα ριχνουμε το λαδι να ζεσταθει και σωταρουμε το κρεμμυδι με το σκορδο,
- κατοπιν ριχνουμε το χταποδακι το σωταρουμε κι αυτο,
- ριχνουμε τις ντοματες,
- το μαιντανο,το μοσχοκαρυδο το ρυζι,
- ανηθο,αλατι ,πιπερι ανακατευουμε και το αφηνουμε να βρασει 5-6 λεπτα να μειωθουν τα υγρα,αλλα να μην στεγνωσει η γεμιση.
Ετσι κι αλλιως το ρυζι θα τραβηξει τα υπολοιπα υγρα.
Αφου ετοιμαστει η γεμιση την αφηνουμε να κρυωσει. - Σε ενα ταψι μεσαιου μεγεθους καλα λαδωμενο στρωνουμε 3-4 φυλλα λαδωνοντας τα ενα-ενα.
Αδειαζουμε την γεμιση την στρωνουμε να παει παντου
ομοιομορφα,
και την σκεπαζουμε με αλλα 3-4 φυλλα λαδωνοντας και αυτα ενα-ενα.
Χαραζουμε την πιτα την ραντιζουμε με λιγο νερακι - και την ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 180 βαθμους μεχρι το φυλλο να ερθει να ροδισει και να γινει χρυσο.
- Η πιτουλα τρωγεται και ζεστη και κρυα..κατα το δικο μου γουστο κρυα ειναι ακομα καλυτερη!!!
Η συνταγη ειναι του Η.Μαμαλακη