ΔΙΠΛΕΣ ΤΡΑΓΑΝΕΣ ΚΑΙ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΕΣ!!!

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό μεσσηνιακό προϊόν, που η φήμη του έχει ξεπεράσει τα στενά όρια της Καλαμάτας και έχει γίνει γνωστό σε ολόκληρη την Ελλάδα. Οι δίπλες είναι συνειφασμένες με τις πιο έντονες στιγμές της ζωής μας. Προσφέρονται κυρίως σε αρραβώνες, γάμους, βαπτίσεις και λοιπές κοινωνικές εκδηλώσεις. Υπάρχουν για να μας γλυκαίνουν το παρελθόν, να συνοδεύουν το παρόν και να ευ-οιωνίζουν το μέλλον. Σύμφωνα μάλιστα, με το τοπικό έθιμο λέγεται ότι όσο πιο πολλά διπλώματα έχουν τόσο πιο πολύ δένουν οι χαρές.

svg120
Μερίδες: 25-30 κομματια
Δύσκολο

Συστατικά

  • αβγα 3
    Ξυσμα απο πορτοκαλι απο 1 πορτοκαλι
    χυμό πορτοκάλι απο 1 πορτοκαλι
    λικερ 1/2 φλ.τσαγιου μαστιχα
    μπεικιν παουντερ 1 κ.γλυκου
    αλευρι 600 γρ. για ολες τις χρησεις
    ελαιολαδο για το τηγανισμα
    νισεστε για το ανοιγμα των φυλλων
    καρυδια τριμμενα για το πασπαλισμα
    κανελα τριμμενη για το πασπαλισμα
    ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
    μελι 2 φλ.τσαγιου
    ζαχαρη 2 φλ.τσαγιου
    νερο 2 φλ.τσαγιου
    βανιλια 2

Μέθοδος Εκτέλεσης

  1. Σε μεγαλη λεκανη βαζουμε τα αυγα,το λικερ,το ξυσμα, τον χυμο πορτοκαλιου,το μπαιικιν ανακατευουμε
  2.  και ριχνουμε σιγα σιγα το αλευρι
  3. μεχρι να εχουμε μια σφιχτη ζυμη(να μην ειναι πολυ μαλακη)ωστε να μπορεσουμε στην πορεια να ανοιξουμε τα φυλλα. Την αφηνουμε ενα μισαωρο να ξεκουραστει σκεπασμενη.
  4. Κατοπιν αν εχουμε την μηχανη για ζυμαρικα ανοιγουμε εκει πιο ευκολα τα φυλλα,αλλιως χωριζουμε σε μπαλιτσες την ζυμη και με την βοηθεια του νισεστε ανοιγουμε με τον πλαστη λεπτα φυλλα
  5.  και με το ειδικο οδοντωτο εργαλειο κοβουμε λωριδες φτιαχνοντας διαφορα σχηματα,φιογκακια,μαντηλακια
  6.  η'με την βοηθεια ενος πηρουνιου
  7. τις διπλωνουμε την ωρα που τηγανιζουμε.Καλο ειναι να υπαρχουν 2 ατομα την ωρα παρασκευης για πιο ευκολια,γιατι εγω ημουν μονη μου και δυσκολευτηκα να φτιαχνω και να βγαζω συγχρονως και φωτογραφιες.
  8. Βαζουμε σε κατσαρολα ελαιολαδο και αφου καψει ριχνουμε 2 διπλες τις αναποδογυριζουμε να παρουν ενα χρυσοκιτρινο χρωμα
  9.  και τις βγαζουμε σε απορροφητικο χαρτι.
  10. Προσοχη στο τηγανισμα να μην σας αρπαξουν γιατι τηγανιζονται αμεσως.
  11. Σε αλλη κατσαρολα βαζουμε ολα τα υλικα για το σιροπι ανακατευουμε  και αφηνουμε να βρασει
  12. Στον βρασμο θα δουμε να αφριζει με ενα κουταλι ξαφριζουμε και απο την ωρα που θα βρασει το αφηνουμε 1 δεκαλεπτο για να δεσει.
  13. Αφαιρουμε το σιροπι απο την φωτια και οπως ειναι καυτο και κρυες οι διπλες βαζουμε λιγες λιγες μεσα τις μελωνουμε,και τις αφαιρουμε με τρυπιτη κουταλα σε ταψι.
  14. Τις πασπαλιζουμε με κανελα,και τριμμενα καρυδια και τις τοποθετουμε σε πιατελα.
Hμερομηνία ανάρτησης συνταγής: 16 Δεκεμβρίου 2011