Σε μια κατσαρολα βαζουμε το γαλα,την ζαχαρη,τις βανιλιες,το ξυσμα λεμονιου και πορτοκαλιου
το αλατι,τα αβγα τα οποια χτυπαμε ελαφρα με το συρμα και τελος το σιμιγδαλι.
Ανοιγουμε το ματι της κουζινας και αρχιζουμε να ανακατευουμε συνεχως με ξυλινη κουταλα για να μην μας πιασει το γαλα στον πατο της κατσαρολας.
Μολις αρχισει να πηζει η κρεμα και να κοχλαζει την αφαιρουμε απο την φωτια.
Προσθετουμε το βουτυρο,ανακατευουμε να λιωσει και αφηνουμε την κρεμα μας να πεσει η θερμοκρασια της.
Βουτυρωνουμε ενα ταψι Νο34 και στρωνουμε το πρωτο φυλλο εξεχoντας οι ακρες του εκτος ταψιου.Ραντιζουμε με το λιωμενο βουτυρο το φυλλο.
Μεσα στην ζαχαρη προσθετουμε την κανελα ανακατευουμε καλα
και πασπαλιζουμε το βουτυρωμενο φυλλο.
Συνεχιζουμε την ιδια διαδικασια και για τα επομενα φυλλα μας,εκτος απο το τελευταιο φυλλο που θα στρωσουμε την κρεμα
το οποιο ραντιζουμε μονο με βουτυρο.
Γυριζουμε και διπλωνουμε τα φυλλα που εξεχουν προς τα μεσα στο υψος του ταψιου περιπου,σχηματιζοντας μια φωλια βουτυρωνοντας τα.
Προσθετουμε την κρεμα και την ισιωνουμε ομοιομορφα σε ολο το ταψι μας.
Ραντιζουμε την επιφανεια της με το υπολοιπο λιωμενο βουτυρο και την ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο
στις αντιστασεις στους 180 βαθμους για 45-50 λεπτα να ροδισει η επιφανεια και τα φυλλα,αναλογα τον καθε φουρνο μας.
Αφου ψηθει την αφηνουμε να κρυωσει ελαφρα για να σταθεροποιηθει η κρεμα ωστε να μπορεσουμε να την κοψουμε σε κομματια.
Την σερβιρουμε με αχνη ζαχαρη και κανελα τριμμενη.Τρωγεται το ιδιο ευχαριστα ζεστη η κρυα!!!
ΜΑΓΕΙΡΕΨΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πολίτικο Γλυκό με Κρέμα Ζαχαροπλαστικής Παραδοσιακή Συνταγή (Βυζαντινο)
ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΦΥΛΛΑ
ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΑΣΤΑ ΤΑΨΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ