ΚΡΕΑΤΙΚΑΜΕΖΕΔΕΣΠΑΣΧΑΛΙΝΑ

ΓΑΡΔΟΥΜΠΑΚΙΑ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΙΚΑ ΛΕΜΟΝΟΡΙΓΑΝΑΤΑ ΣΤΗΝ ΓΑΣΤΡΑ!!!

Αλλος ενας υπεροχος,πεντανοστιμος ρουμελιωτικος μεζες ειναι τα γαρδουμπακια. Υπαρχουν τα γαρδουμπακια τα κοκκινιστα,και τα λεμονατα με ριγανη..εγω προσωπικα προτιμω τα λεμονατα κι ετσι καθε χρονο τα φτιαχνω για το τραπεζι του πασχα, μεζεδακι πριν κατεβουν οι σουβλες απο την ψησταρια.

svg180
Μερίδες: 10 κομμάτια
Επαγγελματικό

Συστατικά

  • αρνισια συκωταρια 1 (κραταμε μονο συκωτι και πνευμονι)
    εντερια 1
    Σκεπη Σκεπη τοση ωστε να καλυψετε τα 10 γαρδουμπακια
    ανηθο
    σκορδο Φρεσκα η’φρεσκα κρεμμυδακια
    αλατι
    πιπερι
    ριγανη
    λεμονι 2 μεγαλα
    ελαιολαδο

Μέθοδος Εκτέλεσης

  1. Για να καθαρισουμε τα εντερακια υπαρχουν πολλοι τροποι.. Η'παιρνετε την ακρη του εντερου και βαζετε νερο στο στομιο του να φουσκωσει με νερο το εντερο, και με το αλλο χερι σπρωχνετε σιγα σιγα να βγουν οι ακαθαρσιες απο την αλλη μερια μεχρι το νερο να βγαινει καθαρο..η'παιρνετε ενα ψαλιδι και ανοιγετε το εντερο,η 3ο τελευταιο και πιο δυσκολο με καλαμακι,η'βελονα πλεξιματος το περνατε μεσα στο εντερο και βγαζετε την βρωμικη πλευρα του εντερου εξω για να πλυθει καλα και μετα παλι απο την κανονικη του πλευρα γυρισμα γιατι θα γλυστρανε πολυ,και τα βαζουμε σε λεκανιτσα με την σειρα και την μια τους ακρη εξω για να μπορεσουμε με ευκολια να τα δουλεψουμε.
  2. Απο την συκωταρια κραταμε για τα γαρδουμπακια το συκωτι και τα πνευμονια τα υπολοιπα αξιοποιηστε τα στην μαγειριτσα. Τα πλενουμε καλα,και σε ξυλο κοπης τα κοβουμε σε μακριες λωριδες μεγεθους ενος δαχτυλυλου περιπου
  3. Αφου εχουμε πλυνει καλα και την σκεπη την κοβουμε τοσο ωστε να καλυψει το καθε γαρδουμπακι. Ακουμπαμε στο ξυλο την σκεπη λοιπον,βαζουμε 1 κομματι συκωτι,1 κομματι πνευμονι,1 κλωναρι ανηθο,1 φρεσκο σκορδο η'1 φρεσκο κρεμμυδι,τυλιγουμε με την σκεπη
  4.  και τοτε παιρνουμε το εντερο το δενουμε απο την μια ακρη επανω στο γαρδουμπακι και συνεχιζουμε να τυλιγουμε μεχρι να καλυψουμε ολη του την επιφανεια και τελος δενουμε εναν κομπο το τελειωμα του εντερου για να μην μας ξετυλιχτει,
  5. και τα αραδιαζουμε στην γαστρα ενα ενα με την σειρα,τα αλατιζουμε,ριχνουμε το πιπερακι,την ριγανη οχι παρα πολυ για να μην πικρισουν,τον χυμο λεμονιων,λιγο ελαιολαδο 1 1/2 ποτηρι νερο
  6. κλεινουμε την γαστρα και ψηνουμε για 2 με 2 1/2 ωρες περιπου (αναλογα τον φουρνο μας)στους 180 βαθμους.Κατα διαστηματα ανοιγουμε τα γυρναμε και οταν εχουν παρει χρωμα και εχουν μεινει με το λαδακι τους ειναι ετοιμα να τα σερβιρουμε.
Hμερομηνία ανάρτησης συνταγής: 11 Απριλίου 2012