ΖΥΜΕΣΨΩΜΙ

ΓΛΥΚΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ!!!

Αφρατα,μαλακα,απιστευτα μυρωδατα και πεντανοστιμα γλυκα ψωμακια γεμιστα με σταγονες κουβερτουρας και μαυρες σταφιδες για κολατσιο και γιατι οχι για ολες τις ωρες.. Απολαυστε τα!!!

svg120

Συστατικά

  • αλευρι 1 κιλο κιτρινο σταρενιο
    μαγιά 3 φακ. ξερη
    ζάχαρη 2 κ.σουπας
    νερό 500 ml χλιαρο
    αλατι 2 κ.γλυκου κοφτα
    γαρυφαλλο 1 πρεζα τριμμενο
    κανελα 2 κ.σουπας τριμμενη
    ζάχαρη 225 γρ.
    σταφίδες 120 γρ. μαυρες
    κουβερτουρα 100 γρ.σταγονες
    ελαιολαδο 100 ml
    ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
    ζάχαρη 150 γρ.
    νερό 150 ml

Μέθοδος Εκτέλεσης

  1. Σε μπολ βαζουμε το χλιαρο νερο,τη μαγια με τις 2 κ.σουπας ζαχαρη και ανακατευουμε καλα μεχρι να διαλυθει η μαγια και σκεπαζουμε για 10-20 λεπτα μεχρι να ενεργοποιηθει η μαγια.
  2. Σε μεγαλη λεκανη βαζουμε το αλευρι, αλατι, κανελα, γαρυφαλλο, ζαχαρη και ελαιολαδο.
  3. Ανακατευουμε μεχρι να ενωθουν ολα τα υλικα,
  4. και αφου εχει ενεργοποιηθει η μαγια την προσθετουμε στο αλευρι
  5. και αρχιζουμε να ζυμωνουμε μεχρι να εχουμε μια πολυ ωραια μαλακη ζυμη.
  6. Οπως ειναι η ζυμη μας μπαλα στη λεκανη σκεπαζουμε με διαφανη μεμβρανη την λεκανη
  7. και αφηνουμε 1 ωρα μεχρι να διπλασιαστει η ζυμη μας.
  8. Οσο περιμενουμε τη ζυμη βραζουμε για 2 λεπτα το σιροπι και το αφηνουμε στην ακρη να κρυωσει. Στην συνεχεια βγαζουμε τη ζυμη την βαζουμε στον παγκο εργασιας μας και την ζυμωνουμε για λιγο. Την ανοιγουμε με τα χερια μας να πλατυνει και ριχνουμε τις σταφιδες με τις σταγονες.
  9. Κλεινουμε τη ζυμη σε ρολο,
  10. φερνουμε στο κεντρο τα πλαινα
  11. και αλλο ενα διπλωμα επιπλεον
  12. και ζυμωνουμε πολυ πολυ καλα μεχρι να ενσωματωθουν σταφιδες και σταγονες καλα σε ολη την ζυμη.
  13. Κατοπιν την χωριζουμε στα τεσσερα
  14. και πλαθουμε κορδονια.
  15. Καθε κορδονι το κοβουμε σε μπαλιτσες
  16. που καθε μπαλιτσα να ζυγιζει 100 γρ.ετσι θα εχουμε ομοιομορφα ψωμακια.
  17. Τα πλαθουμε σαλιγκαρους,κοτσιδουλες η'απλα στρογγυλα ψωμακια
  18. και τα αραδιαζουμε σε στρωμενη απο λαδοκολλα λαμαρινα του φουρνου μας με λιγη αποσταση μεταξυ τους για να μην κολησουν κατα την ωρα φουσκωματος στο ψησιμο. Σκεπαζουμε με πετσετα τα ψωμακια και τα αφηνουμε 45 λεπτα περιπου να ξεκουραστουν
  19. και να φουσκωσουν ελαφρα.
  20. Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 180 βαθμους στον αερα για 20-25 λεπτα(αναλογα το φουρνο μας) μεχρι να ροδοκοκκινισουν.
  21. Αφαιρουμε τα ψωμακια απο το φουρνο και με πινελο τα περναμε με το σιροπακι οσο θελουμε.
Hμερομηνία ανάρτησης συνταγής: 3 Μαΐου 2017