ΠΙΤΕΣ

Η ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΜΟΥ!!!

Οι πιτες ειναι οι αγαπημενες μου!!! Παντα θυμαμαι την μητερα μου που μας εφτιαχνε συχνα πυκνα, και ανοιγε βρε παιδι μου 12-13 φυλλα τσιγαροχαρτα.. Οσες φορες τολμησα να την μιμηθω στο ανοιγμα του φυλλου δεν τα καταφερα..αυτη τη φορα την πλησιασα καπως..παντως το γευστικο αποτελεσμα ηταν πεντανοστιμο!!!

svg60
Μερίδες: 24 κομμάτια
Δύσκολο

Συστατικά

  • σπανακι 1 κιλο (καθαρο ζυγισμενο) πλυμενο και κομμενο σε 4-5 μερη
    πρασα 4 μεγαλα καθαρισμενα(το ασπρο μερος)χαραγμενα σταυρωτα κομμενα
    ανηθο 1 ματσακι
    κρεμμυδακια 1 ματσακι φρεσκα
    αβγα 4
    σιμιγδαλι 3 κ.σουπας ψιλο
    γαλα 1/2 ποτηρι νερου φρεσκο
    φετα 400 γρ.τριμμενη
    ελαιολαδο 1 ποτηρακι κρασιου για την γεμιση
    ελαιολαδο για το αλειμα των φυλλων
    αλατι
    πιπερι
    ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
    αλευρι 750 γρ,
    ξυδι 2 κ.σουπας
    αλατι 1 κ.γλυκου
    ελαιολαδο 1 ποτηρακι κρασιου
    νερο 1 1/2 ποτηρι νερου περιπου χλιαρο

Μέθοδος Εκτέλεσης

  1. Καθαριζουμε και πλενουμε πολυ καλα το σπανακι μας και το κοβουμε σε 4-5 μερη και το βαζουμε σε μεγαλη λεκανη.
  2. Καθαριζουμε τα πρασα μας τα χαραζουμε σταυρωτα
  3.  και τα κοβουμε μεσα στο σπανακι.
  4. Στην συνεχεια καθαριζουμε και κοβουμε τα φρεσκα κρεμμυδακια,τον ανηθο και τα ανακατευουμε.
  5. Ριχνουμε την τριμμενη φετα,
  6. και σε ενα μπολ χτυπαμε τα αυγα,το γαλα,το σιμιγδαλι,
  7. και τα ριχνουμε στο σπανακι.
  8. Ριχνουμε με προσοχη το αλατι,το πιπερι το λαδι και ανακατευουμε πολυ καλα να ενωθουν τα υλικα μας.
  9. Σε ενα αλλο μπολ βαζουμε το αλευρι,το λαδι, το αλατι,το ξυδι το τριβουμε με τα χερια μας,και ριχνουμε το χλιαρο νερακι σιγα σιγα μεχρι να εχουμε μια απαλη μαλακη ζυμη που δεν θα μας κολλαει στα χερια. Την σκεπαζουμε και την αφηνουμε να σταθει για 30'. Στην συνεχεια την χωριζουμε στα 4 και τα ανοιγουμε σε αλευρωμενο παγκο λεπτα φυλλα..οσο μπορουμε..εγω με την βοηθεια του νισεστε εκανα πολυ ωραια φυλλα χωρις να κολλησει το φυλλο οσο το ανοιγα. Με ενα πινελο λαδωνουμε το ταψι του φουρνου μας,στρωνουμε το πρωτο φυλλο
  10. το λαδωνουμε,ριχνουμε το επομενο φυλλο και μετα στρωνουμε το σπανακι μας ομοιομορφα σε ολο το ταψι.Τα φυλλα που εξεχουν τα γυρναμε προς τα μεσα.
  11. Σκεπαζουμε με τα επομενα 2 φυλλα,αφου τα εχουμε λαδωσει ενδιαμεσα. Την χαραζουμε επιφανειακα σε κομματια,ριχνουμε λιγο ελαιολαδο σκορπια την ραντιζουμε με νερο,
  12. και την ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 180  βαθμους στις αντιστασεις για 1 ωρα περιπου μεχρι να ροδισει καλα.(αναλογα τον φουρνο μας)
  13. Αφου ψηθει την βγαζουμε απο τον φουρνο για να μην ιδρωσει και την κοβουμε σε κομματια να σερβιρουμε αφου εχει ψιλοκρυωσει λιγο.
Hμερομηνία ανάρτησης συνταγής: 12 Δεκεμβρίου 2011