Υπεροχο,πεντανοστιμο, καλοψημενο γεμιστο κοτοπουλο για το τραπεζι και τους μπουφεδες των εορτων Χριστουγεννων-Πρωτοχρονιας και οχι μονο!!!
150
Μερίδες: 4-6
Εύκολο
Συστατικά
Κοτοπουλο ολοκληρο 2 κιλα
Κιμας μοσχαρισιος 250 γρ.
Κρεμμυδι ξερο τριμμενο 1 τεμ.
Κουκουναρι ελαφρα καβουρντισμενο 25 γρ.
Σταφιδες μαυρες 25 γρ.
Ρυζι καρολινα 85 γρ.
Κονιακ 40 ml
Χυμο απο φρεσκο πορτοκαλι 1 τεμ.
Ελαιολαδο
Αλατι
Φρεσκοτριμμενο πιπερι
Μουσταρδα 1/2 κ.σουπας
Σπαγγος-Σακοραφα
Μέθοδος Εκτέλεσης
Σε τηγανι βαζουμε ελαχιστο ελαιολαδο να ζεσταθει και σωταρουμε τον κιμα μεχρι να αλλαξει χρωμα.
Αφου αλλαξει χρωμα προσθετουμε το κρεμμυδι και τα σωταρουμε ολα μαζι για 2 λεπτα.
Στην συνεχεια σβηνουμε με το κονιακ και αφηνουμε να εξατμιστει το αλκοολ.
Κατοπιν προσθετουμε το ρυζι,το κουκουναρι τις σταφιδες.
Προσθετουμε ενα φλυτζανι τσαγιου ζεστο νερο και αφηνουμε να βρασει
Μεχρι να απορροφηθουν ολα τα υγρα..Προσθετουμε αλατι πιπερι και ανακατευουμε καλα.
Αφου εχουμε πλυνει και στεγνωσει το κοτοπουλο το λαδωνουμε πολυ καλα και το αλατοπιπερωνουμε εξωτερικα και μεσα στην κοιλια του.
Με ενα κουταλι σουπας γεμιζουμε την κοιλια του με την γεμιση,αφηνοντας λιγη γεμιση την οποια την απλωνουμε στο ταψι γυρω γυρω απο το κοτοπουλο.
Με σπαγγο και μια σακοραφα ραβουμε την κοιλια.. δενουμε και τα ποδια με τον σπαγγο.
Στο ποτηρι με τον χυμο πορτοκαλιου ανακατευουμε την μουσταρδα λιγο ελαιολαδο και περιχυνουμε το κοτοπουλο.
Προσθετουμε και ενα φλυτζανι νερο,σκεπαζουμε με αλουμινοχαρτο και ψηνουμε για 1 1/2 ωρα στους 180 βαθμους.
Αφαιρουμε το αλουμινοχαρτο προσθετουμε ελαχιστο νερακι και ψηνουμε για 35 λεπτα περιπου μεχρι να ροδισει.Για να δουμε αν το κοτοπουλο μας εχει ψηθει το τρυπαμε στο μπουτι.Αν τα υγρα του ειναι διαφανα ειναι ψημενο..αν ειναι ροζε τοτε συνεχιζουμε το ψησιμο.
ΜΑΓΕΙΡΕΨΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΦΥΛΛΑ
Ευκολα Τυροπιτακια με Ζυμη Γιαουρτιου - Τυροψωμακια
Κοτοπουλο Στη Σουβλα ΧΩΡΙΣ ΣΟΥΒΛΑ