ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΑΣΤΙΧΩΤΑ!!!

Φρεσκοψημενα μυρωδατα,μαστιχωτα σπιτικα κουλουρια θεσσαλονικης. Το πρωινο σνακ για μικρους και μεγαλους,για τον καφε και το γαλα. Για την δουλεια,για το σχολειο των μικρων,συνοδευμενα με τυρι,η'γεμιστα με τυρι. Ειναι φανταστικα τα συγκεκριμενα κουλουρια,σας το εγγυωμαι!!!

svg50
Μερίδες: 15 κομμάτια
Εύκολο

Συστατικά

  • αλευρι 500 γρ. δυνατο(για τσουρεκια)
    νερο 1/2 φλ.τσαγιου χλιαρο (το φλυτζανι μου εχει συνολικη χωρητικοτητα 180 ml)
    ζαχαρη 1 1/2 κ.σουπας
    μαγια 1 φ.ξερη (9 γρ.)
    αλατι 1 κ.σουπας
    ελαιολαδο 5 κ.σουπας
    νερο 1 φλ.τσαγιου χλιαρο
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
    σουσαμι 250-300 γρ.
    νερο 2 κουπες χλιαρο
    ζαχαρη 6 κ.σουπας

Μέθοδος Εκτέλεσης

  1. Σε μπολ βαζουμε την μαγια,την ζαχαρη και το χλιαρο νερο(προσοχη χλιαρο οχι καυτο)
  2. ανακατευουμε να διαλυθει η μαγια,
  3. σκεπαζουμε και αφηνουμε 10 λεπτα να ενεργοποιηθει η μαγια.
  4. Στον καδο του μιξερ ριχνουμε το αλευρι το αλατι τα ανακατευουμε και κανουμε μια λακουβα.
  5. Ριχνουμε την ενεργοποιημενη μαγια,
  6. το ελαιολαδο και το 1 φλ.χλιαρο νερο.
  7. Τοποθετουμε τον γαντζο για ζυμωμα,και σε χαμηλη ταχυτητα ανακατευουμε μεχρι να ενωθουν καλα τα υλικα.
  8. Κατοπιν ανεβαζουμε στην δυνατη ταχυτητα το μιξερ και ζυμωνουμε για 4 λεπτα.(κραταμε το μιξερ με τα χερια να μην απογειωθει).
  9. Στην συνεχεια σκεπαζουμε τον καδο με πετσετα και αφηνουμε την ζυμη να ξεκουραστει 30 λεπτα.
  10. Αφαιρουμε την πετσετα
  11.  και ξαναχτυπαμε για αλλα 4 λεπτα και η ζυμη ειναι ετοιμη. Την βαζουμε στον παγκο μας την χωριζουμε σε 15 κομματια-μπαλες.
  12. Σε λεκανη εχουμε βαλει για την επικαλυψη 2 κουπες χλιαρο νερο με την ζαχαρη, σε ταψακι μπολικο σουσαμι(μη το τσιγκουνευτειτε),στρωνουμε και λαδοκολλα στις λαμαρινες.Παιρνουμε ενα ενα μπαλακι και το πλαθουμε κορδονι γυρω στα 30-40 εκ.
  13. το κλεινουμε και με το δαχτυλο μας παταμε την ενωση να κολλησει.
  14. Το βουταμε στο νερο με την ζαχαρη
  15.  και μετα μεσα στο σουσαμι να κολυμπησει ωστε να καλυφθει πολυ καλα και απο τις 2 μεριες με αφθονο σουσαμι,
  16. και τα στρωνουμε στις λαμαρινες.
  17. Τα σκεπαζουμε με πετσετα και τα αφηνουμε 30 λεπτα να φουσκωσουν.
  18. Κατοπιν τα ψηνουμε σε πολυ καλα προθερμασμενο φουρνο(το τονιζω αυτο) στους 200 βαθμους για 15 λεπτα  στον αερα  και ειναι ετοιμα.Αν τα θελετε ξεροτραγανα ψηστε τα περισσοτερο,απλα αυτα που σας δινω εγω ειναι φανταστικα και μαστιχωτα καταλληλα και ιδανικα για τα παιδια.
Hμερομηνία ανάρτησης συνταγής: 8 Σεπτεμβρίου 2013