ΖΥΜΕΣΠΑΣΧΑΛΙΝΑΨΩΜΙ

ΛΑΜΠΡΟΨΩΜΟ ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΑΤΟ!!!

Λαμπροψωμο ευκολο και μυρωδατο για το  τραπεζι της Αναστασης!!!

svg35
Μερίδες: 18 κομμάτια
Εύκολο

Συστατικά

  • αλευρι 1 κιλο για ολες τις χρησεις
    μαγια 3 φακ.ξερη
    ζαχαρη 2 κ.σουπας
    μελι 2 κ.σουπας
    αβγα 1 τεμ.
    γλυκανισο 2 κ.σουπας
    αλατι 1 κ.σουπας κοφτη
    ελαιολαδο 100 ml
    νερο 300-500 ml αναλογα την συσταση του αλευριου
    Νερο χλιαρο 180 ml
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
    γαλα 40 ml
    σουσάμι
    Ασπραδι αβγου αραιωμενο με νερο 1 τεμ

Μέθοδος Εκτέλεσης

  1. Σε λεκανιτσα βαζουμε 1 κ.σουπας ζαχαρη,την μαγια 4 κ.σουπας αλευρι και ριχνουμε τα 180 ml χλιαρο νερο ανακατευουμε ωστε να εχουμε εναν χυλο.
  2. Αφηνουμε 10 λεπτα περιπου να ενεργοποιηθει η μαγια(φουσκωσει).(το νερο αυστηρα χλιαρο οχι καυτο)
  3. Σε μεγαλη λεκανη τωρα βαζουμε το αλευρι,ριχνουμε 1 κ.σουπας ζαχαρη,2 κ.σουπας μελι,το αυγο,1 κ.σουπας αλατι,το γλυκανισο,το ελαιολαδο
  4. και την ενεργοποιημενη πια μαγια.
  5. Ανακατευουμε με το χερι  καλα
  6. και αρχιζουμε να ριχνουμε λιγο λιγο το χλιαρο νερο
  7.  μεχρι να εχουμε μια πολυ μαλακη αφρατη ζυμη που να μην κολλαει στα χερια.
  8. Την σκεπαζουμε με πετσετα πολυ καλα και την αφηνουμε σε ζεστο μερος να φουσκωσει για 1ωρα. Αλειφουμε με ελαιολαδο ενα ταψακι 30αρι να ειναι ετοιμο.
  9. Παιρνουμε την ζυμη αφου εχει φουσκωσει
  10.   την χωριζουμε σε 2 ισα μερη,
  11. και πλαθουμε 2 χοντρα κορδονια,
  12. τα οποια τα πλεκουμε κοτσιδα.
  13. Παιρνουμε με προσοχη την κοτσιδα την βαζουμε στο ταψι και την κλεινουμε σε κυκλο.
  14. Σκεπαζουμε παλι με πετσετα η'εχουμε προθερμανει τον φουρνο και τον εχουμε σβησει και το αφηνουμε να φουσκωσει για 20 λεπτα. Κατοπιν διαλυουμε το ασπραδι με λιγο γαλα
  15. και αφου εχει φουσκωσει καλα το ψωμι
  16. στο κεντρο βαζουμε ενα κοκκινο αυγο μεχρι την μεση του.
  17. το αλειφουμε πολυ καλα,και
  18. ριχνουμε μπολικο σουσαμι
  19. Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 180 βαθμους για 1 ωρα στις αντιστασεις. Οταν ειναι ετοιμο το βγαζουμε το αφηνουμε να κρυωσει λιγο και το βαζουμε σε σχαρα να μην ιδρωσει.
  20. Συνηθιζεται να φτιαχνεται την Μ.Πεμπτη η'το Μ.Σαββατο.Αν το φτιαξετε την Μ.Πεμπτη αφου κρυωσει εντελως βαλτε το σε σακκουλα τροφιμων κλειστε τη πολυ καλα και βαλτε το στην καταψυξη.Ανημερα του Πασχα βγαλτε το πρωι να ξεπαγωσει μεχρι την ωρα του φαγητου,και θα ειναι ολοφρεσκο.
Hμερομηνία ανάρτησης συνταγής: 2 Μαΐου 2013