

Συνταγής
Εκτύπωση
ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ !!!
Αγαπημενο φαγητο για ολη την οικογενεια μαγειρεμενο με τον παραδοσιακο τροπο!!!
Δοκιμαστε και πειτε μας την γνωμη σας!!!
Συστατικά
- μελιτζανες - 4 μετριες φλασκες
- μοσχαρισιο κιμα - 350 γρ.
- κρεμμυδι - 1 μεγαλο ξερο τριμμενο
- σκορδο - 2 σκ. λιωμενες στην πρεσα
- ντοματες - 3 μεγαλες ωριμες τριμμενες
- μπαχαρι - 5-6 κοκους
- κανελα - 1 πρεζα τριμμενη
- πιπερι
- αλατι
- ζαχαρη - 1 πρεζα
- ελαιολαδο - 50 ml
- μαιντανο - Λιγο ψιλοκομμενο
- ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
- γαλα - 500 ml φρεσκο
- κορν φλαουρ - 3 κ.σουπας
- βουτυρο - 2 κ.σουπας αγελαδος
- αβγα - 1
- γραβιερα - 1 φλ.τσαγιου τριμμενη Αμφιλοχιας +1 φλ.επιπλεον για να πασπαλισουμε την επιφανεια οταν θα τις στρωσουμε στο ταψι.
- αλατι
- πιπερι
- μοσχοκαρυδο
Εκτέλεση
- Πλενουμε καλα τις μελιτζανες (αν θελουμε κοβουμε και το κοτσανι) τις κοβουμε καθετα στα δυο και χαραζουμε σταυρωτα την ψιχα τους,
και τις τοποθετουμε σε ταψι. - Με πινελο αλειφουμε με λιγο ελαιολαδο την ψιχα πασπαλιζουμε με λιγο αλατι και τις ψηνουμε στον φουρνο μας μεχρι να μαλακωσει η ψιχα τους.
- Οσο ψηνονται οι μελιτζανες βαζουμε το ελαιολαδο σε κατσαρολα να ζεσταθει και ριχνουμε τον κιμα
- να αλλαξει χρωμα,
- κατοπιν ριχνουμε το κρεμμυδι με το σκορδο και τα σωταρουμε ολα μαζι,
- προσθετουμε τις τριμμενες ντοματες
- τα μυρωδικα εκτος αλατι και μαιντανο και αφηνουμε να σιγοβρασει μεχρι να μεινει με το λαδακι του.(αν χρειαστει οσο βραζει ο κιμας προσθετουμε λιγο ζεστο νερακι)
- τελος αφου εχει βρασει ριχνουμε το αναλογο αλατι και τον μαιντανο.
- Αφαιρουμε τις μελιτζανες απο τον φουρνο πιεζουμε την ψιχα με κουταλι η'πηρουνι να κανουμε χωρο
- για προσθεσουμε τον κιμα.
- Σε κατσαρολα βαζουμε το γαλα με το βουτυρο να ζεσταθουν,
- παιρνουμε ενα φλυτζανι ζεστο γαλα διαλυουμε το κορν φλαουρ και το προσθετουμε στο ζεστο γαλα,
- ανακατευουμε μεχρι να δουμε οτι αρχιζει να πηζει,τοτε προσθετουμε το αυγο ανακατευουμε με γρηγορες κινησεις,
- προσθετουμε το ενα φλυτζανι τριμμενο τυρι
- ανακατευουμε καλα προσθετουμε αλατι,πιπερι μοσχοκαρυδο
- ανακατευουμε παλι
- και σκεπαζουμε τα παπουτσακια πανω απο τον κιμα,πασπαλιζουμε με το υπολοιπο τυρι
- και ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο για μιση ωρα μεχρι να ροδισει η κρεμα στους 180-190 βαθμους.