ΛΑΧΑΝΙΚΑΝΗΣΤΙΣΙΜΑ

ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΑ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ!!!

Ενα πεντανοστιμο φαγητο διαφορετικο, ιδανικο για την νηστεια,και οχι μονο. Απολαυστε το!!!

Μερίδες: 4 κομμάτια
Πολύ εύκολο

Συστατικά

  • μελιτζανες 4 φλασκες μεγαλουτσικες
    αναμεικτα λαχανικα 400 γρ.περιπου κατεψυγμενα
    μανιταρια 230 γρ. κομμενα σε φετες κονσερβας
    κρεμμυδι 2 ξερα ψιλοκομμενα
    σκορδο 2 σκ. ψιλοκομμενες
    ελιες 100 γρ. καλαμων χωρις κουκουτσια κομμενες σε ροδελες
    λευκο κρασι 50 ml
    ντοματακια κονκασε 400 γρ.
    ελαιολαδο 50 ml
    νερο 200 ml ζεστο
    αλατι
    πιπερι φρεσκοτριμμένο
    ριγανη 2 πρεζες
    πατατες 1 μεγαλη ωμη τριμμενη στο χοντρο μερος του τριφτη
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
    ζωμο λαχανικων 500 ml
    αλευρι 100 γρ.
    βουτυρο 1 μεγαλη κ.σουπας φυτικο
    αλατι
    πιπερι φρεσκοτριμμένο
    μοσχοκαρυδο

Μέθοδος Εκτέλεσης

  1. Πλενουμε καλα τις μελιτζανες ,τις σκουπιζουμε και τις κοβουμε καθετα. Με μαχαιρι τις χαραζουμε σταυρωτα,τις αραδιαζουμε σε λαμαρινα το φουρνου μας οπου εχουμε στρωσει λαδοκολλα,
  2. με πινελο τις αλειφουμε με ελαιολαδο,τις αλατιζουμε και τις ψηνουμε στους 170-180 βαθμους μεχρι να μαλακωσουν.
  3. Σε κατσαρολα βαζουμε το λαδι να ζεσταθει και σωταρουμε το κρεμμυδι με το σκορδο,
  4. προσθετουμε τα λαχανικα τα σωταρουμε ολα μαζι,
  5. και σβηνουμε με το κρασι.
  6. Κατοπιν προσθετουμε τις ντοματες,το ζεστο νερο αφηνουμε σε μετρια φωτια να σιγοβρασουν μεχρι να σωθουν τα υγρα
  7. και τελος προσθετουμε αλατι,πιπερι, ριγανη ανακατευουμε και αφαιρουμε απο την φωτια.
  8. Αφου βγαλουμε τις μελιτζανες απο τον φουρνο με πηρουνι πιεζουμε την μαλακη ψιχα της,ωστε να κανουμε χωρο να βαλουμε την γεμιση.
  9. Με την βοηθεια ενος κουταλιου γεμιζουμε καλα την καθε μελιτζανα.
  10. Σε κατσαρολακι βαζουμε τον ζωμο με το βουτυρο το αλευρι ανακατευουμε καλα και περιμενουμε  ανακατευοντας σε μετρια θερμοκρασια να πηξει η μπεσαμελ, οχι πολυ σφιχτη.Επειδη υπαρχει περιπτωση να σβολιασει με την ραβδο μπλεντερ η'στο μουλτι την χτυπαμε και γινεται βελουδο.Προσθετουμε αλατι,πιπερι,μοσχοκαρυδο και ανακατευουμε.
  11. Σκεπαζουμε την καθε μελιτζανα με την μπεσαμελ,και πανω απο καθε μελιτζανα προσθετουμε απο λιγη τριμμενη και αλατισμενη πατατα
  12. και ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 180 βαθμους για μιση ωρα περιπου μεχρι να κανει κρουστα η μπεσαμελ και σερβιρουμε.
Hμερομηνία ανάρτησης συνταγής: 11 Μαρτίου 2015