

ΠΙΚΑΝΤΙΚΟ ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΦΑΒΑ!!!
Πικαντικο,πεντανοστιμο με υπεροχα μυρωδικα και καλομαγειρεμενο χταποδακι,με πλουσια και δεμενη σαλτσα συνοδευεται υπεροχα με φαβα,που σιγουρα θα σας απογειωσει η γευση και ο συνδυασμος τους..για την περιοδο νηστειας θα ξεχωριζει σε καθε τραπεζι!!!
Απολαυστε το!!!
Για την φαβα δειτε ΕΔΩ
Συστατικά
- χταπόδι - 700 γρ. φρεσκο η’κατεψυγμενο
- κρεμμυδι - 600 γρ.ξερα κομμενα σε χοντρες φετες
- σκορδο - 1 μεγαλη σκ. ψιλοκομμενη
- χυμο ντοματας - 600 ml φρεσκοτριμμενο
- ξυδι μπαλσαμικο - 1/2 κρασοποτηρο
- λευκο κρασι - 1/2 κρασοποτηρο
- ελαιολαδο - 3/4 κρασοποτηρου
- μαυρη ζαχαρη - 1 κ.γλυκου γεματη
- δεντρολιβανο - 1 κλ.
- μπαχάρι - 7-8 κοκους
- δαφνη - 2 φυλλα
- κανελα - 1 πρεζα σε σκονη
- τσιλι - 1 πρεζα
- αλατι
- πιπερι
- καρυδια - ψιλοκομμενο για πασπαλισμα(προαιρετικα)
Εκτέλεση
- Καθαριζουμε και πλενουμε το χταποδι και το βαζουμε σε κατσαρολα με λιγο νερακι σε χαμηλη θερμοκρασια να σιγοβρασει για μιση ωριτσα.
- Αφου βρασει το βαζουμε σε ξυλο κοπης και αφου ψιλοκρυωσει το κοβουμε σε χοντρα κομματια.
- Βαζουμε το ελαιολαδο στην κατσαρολα να ζεσταθει και σωταρουμε κρεμμυδια με σκορδο σε χαμηλη θερμοκρασια
- μεχρι να γυαλισουν τα κρεμμυδια,τοτε ριχνουμε την ζαχαρη και ανακατευουμε για λιγο.
- Προσθετουμε το χταποδακι και τα σωταρουμε ολα μαζι για 1 λεπτο.
- Σβηνουμε με μπαλσαμικο
- και κρασι,αφηνουμε να εξατμιστουν,
- και προσθετουμε τον χυμο ντοματας
- ολα τα μυρωδικα εκτος απο το αλατι,
- ανακατευουμε και αφηνουμε να σιγοβρασουν
- μεχρι να δεσει η σαλτσουλα.
- Τελος ριχνουμε το αλατι ανακατευουμε και σερβιρουμε την ζεστη φαβα με το χταποδακι και με μπολικη σαλτσουλα και ψιλοκομμενο καρυδι!!! (ξεχασα να το προσθεσω στις φωτογραφιες)