ΘΑΛΑΣΣΙΝΑΝΗΣΤΙΣΙΜΑ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΟ ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΦΑΒΑ!!!

Πικαντικο,πεντανοστιμο με υπεροχα μυρωδικα και καλομαγειρεμενο χταποδακι,με πλουσια και δεμενη σαλτσα συνοδευεται υπεροχα με φαβα,που σιγουρα θα σας απογειωσει η γευση και ο συνδυασμος τους..για την περιοδο νηστειας θα ξεχωριζει σε καθε τραπεζι!!! Απολαυστε το!!! Για την φαβα δειτε ΕΔΩ

svg50
Μερίδες: 4 άτομα
Δύσκολο

Συστατικά

  • χταπόδι 700 γρ. φρεσκο η’κατεψυγμενο
    κρεμμυδι 600 γρ.ξερα κομμενα σε χοντρες φετες
    σκορδο 1 μεγαλη σκ. ψιλοκομμενη
    χυμο ντοματας 600 ml φρεσκοτριμμενο
    ξυδι μπαλσαμικο 1/2 κρασοποτηρο
    λευκο κρασι 1/2 κρασοποτηρο
    ελαιολαδο 3/4 κρασοποτηρου
    μαυρη ζαχαρη 1 κ.γλυκου γεματη
    δεντρολιβανο 1 κλ.
    μπαχάρι 7-8 κοκους
    δαφνη 2 φυλλα
    κανελα 1 πρεζα σε σκονη
    τσιλι 1 πρεζα
    αλατι
    πιπερι
    καρυδια ψιλοκομμενο για πασπαλισμα(προαιρετικα)

Μέθοδος Εκτέλεσης

  1. Καθαριζουμε και πλενουμε το χταποδι και το βαζουμε σε κατσαρολα με λιγο νερακι σε χαμηλη θερμοκρασια να σιγοβρασει για μιση ωριτσα.
  2. Αφου βρασει το βαζουμε σε ξυλο κοπης και αφου ψιλοκρυωσει το κοβουμε σε χοντρα κομματια.
  3. Βαζουμε το ελαιολαδο στην κατσαρολα να ζεσταθει και σωταρουμε κρεμμυδια με σκορδο σε χαμηλη θερμοκρασια
  4. μεχρι να γυαλισουν τα κρεμμυδια,τοτε ριχνουμε την ζαχαρη και ανακατευουμε για λιγο.
  5. Προσθετουμε το χταποδακι και τα σωταρουμε ολα μαζι για 1 λεπτο.
  6. Σβηνουμε με μπαλσαμικο
  7.  και κρασι,αφηνουμε να εξατμιστουν,
  8. και προσθετουμε τον χυμο ντοματας
  9.  ολα τα μυρωδικα εκτος απο το αλατι,
  10.  ανακατευουμε και αφηνουμε να σιγοβρασουν
  11. μεχρι να δεσει η σαλτσουλα.
  12. Τελος ριχνουμε το αλατι ανακατευουμε και σερβιρουμε την ζεστη φαβα με το χταποδακι  και με μπολικη σαλτσουλα και ψιλοκομμενο καρυδι!!! (ξεχασα να το προσθεσω στις φωτογραφιες)
Hμερομηνία ανάρτησης συνταγής: 22 Ιανουαρίου 2014