ΡΟΞΑΚΙΑ!!!

Ενα ωραιοτατο και νοστιμοτατο γλυκακι που μπορουμε να το φτιαξουμε οποτε θελουμε αλλα και που το συνδεουμε με τις ημερες των Χριστουγεννων.

svg120
Μερίδες: 55 κομματια
Μέτριο

Συστατικά

  • αλευρι 500 γρ. για ολες τις χρησεις
    γαλα 1/2 ποτηρι του νερου χλιαρο αραιωμενο
    σπορελαιο 1/2 ποτηρι του νερου
    αυγο 1
    μαγια 1 φακ.ξερη
    ξυσμα λεμονιου 1 λεμονι
    μπεικιν παουντερ 1/2 φακ.
    βανιλια 1
    αλατι 1 πρεζα
    κακαο 2 κουτ.σουπας
    κανελα 1 κουτ.γλυκου σκονη
    γαρυφαλο 1/2 κουτ.γλυκου
    καρυδια 2 κουτ.σουπας ψιλοκομμενο
    ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
    ζαχαρη 1/2 κιλο
    νερο 2 νεροποτηρα
    κανελας 1 ξυλακι
    χυμό λεμόνι 1 λεμονι και την στυμενη λεμονοκουπα
    βανιλια 1
    γλυκοζη 3 κουτ.σουπας

Μέθοδος Εκτέλεσης

  1. Σε μπολ ριχνουμε το σπορελαιο,διαλυουμε την μαγια μεσα στο χλιαρο γαλα και το προσθετουμε στο λαδι,
  2. στην συνεχεια χτυπαμε ελαφρα το αυγο  το προσθετουμε και αυτο, και τελος το ξυσμα λεμονιου και ανακατευουμε.
  3. Μεσα στο αλευρι,εχουμε ριξει την βανιλια,το αλατι,το μπαιικιν τα εχουμε ανακατεψει και αρχιζουμε να ριχνουμε σιγα σιγα αλευρι
  4.  και να ζυμωνουμε μεχρι να εχουμε πετυχει μια μαλακη,και ευπλαστη ζυμη.
  5. Παιρνουμε το 1/3 της ζυμης και ριχνουμε την κανελα,το γαρυφαλο,το κακαο τα καρυδια
  6. και ζυμωνουμε ωστε να ενσωματωθουν πολυ καλα τα υλικα.
  7. Στρωνουμε λαδοκολλα στον παγκο εργασιας μας και ανοιγουμε το φυλλο σε παραλληλογραμμο σχημα,
  8. και την σκουρα ζυμη την πλαθουμε σε 3 μπαστουνια στο ιδιο μεγεθος με την ασπρη ζυμη. Ακουμπαμε στην ακρη της ασπρης ζυμης το κορδονι το τυλιγουμε σε ρολο 2 φορες
  9. και με κοφτερο μαχαιρι χωριζουμε(κοβουμε την ζυμη απο το ρολο).
  10. Τωρα με το μαχαιρι κοβουμε μικρα ρολακια στο μεγεθος ενος δαχτυλου
  11.  τα βαζουμε στο ταψι και με την παλαμη μας τα πιεζουμε ελαφρα να απλωσουν λιγο..συνεχιζουμε την ιδια διαδικασια μεχρι να τελειωσουν τα υλικα μας,
  12. και τα ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 180 βαθμους στον αερα 1/2 ωρα περιπου,εμενα στα 20 λεπτα ηταν ετοιμα..αρα αναλογα την κουζινα μας και αφου εχουν παρει χρωμα.
  13. Για το σιροπι βαζουμε ολα τα υλικα σε κατσαρολα να βρασουν γυρω στα 10 λεπτα σε χαμηλη φωτια
  14. και αφου εχουν ψηθει τα ροξακια οπως ειναι ζεστα και ζεστο το σιροπι τα ριχνουμε στο σιροπι και τα σιροπιαζουμε μεχρι να δουμε οτι εχουν πιει (ρουφηξει)το αναλογο σιροπι. Μεχρι να τα σιροπιασουμε, τα υπολοιπα τα κραταμε ζεστα στον φουρνο μεχρι να ερθει η ωρα τους να σιροπιαστουν.
Hμερομηνία ανάρτησης συνταγής: 20 Δεκεμβρίου 2012