ΓΛΥΚΑΝΗΣΤΙΣΙΜΑ

ΣΑΜΑΛΙ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ!!!

Υπεροχο,γευστικο και πολυ αρωματικο σαμαλι νηστισιμο. Πολυ απλη και  ευκολη η παρασκευη του,και με υλικα που δεν κοστιζουν ιδιαιτερα. Αξιζει να το δοκιμασετε!!!

svg45
Μερίδες: 20 κομμάτια
Εύκολο

Συστατικά

  • σιμιγδαλι χονδρο 250 γρ.
    σιμιγδαλι ψιλο 250 γρ.
    μαστιχα κοπανισμενη με λιγη ζαχαρη 4 δακρυα
    μπεικιν παουντερ 1 φακ.
    Ξυσμα λεμονιου απο 1 λεμονι
    χυμό πορτοκάλι 50 ml
    νερο 500 ml
    Ζαχαρη κρυσταλλικη 170 γρ.
    Σοδα μαγειρικης 1 κ.γλυκου
    ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
    Ζαχαρη κρυσταλλικη 700 γρ.
    Νερο 700 ml
    Βανιλια 1 καψουλακι
    Χυμο λεμονιου απο 1 λεμονι
    Φλουδα λεμονιου απο 1 λεμονι

Μέθοδος Εκτέλεσης

  1. Σε λεκανη μεγαλη βαζουμε ολα τα υλικα εκτος απο σιμιγδαλι και ανακατευουμε καλα.
  2. Αναμιγνυουμε ψιλο και χοντρο σιμιγδαλι και τα προσθετουμε στα υγρα υλικα σιγα σιγα ανακατευοντας συνεχως.
  3. Ριχνουμε το μιγμα σε λαδωμενο ταψι μεγεθος 34χ26 το σκεπαζουμε και το αφηνουμε μια ωρα να φουσκωσει το σιμιγδαλι.
  4. Για το σιροπι βαζουμε σε κατσαρολα ζαχαρη,νερο την φλουδα λεμονιου,ανακατευουμε για λιγο και σταματαμε το ανακατεμα.Απο την ωρα βρασμου μετραμε 5-6 λεπτα προσθετουμε τον χυμο λεμονιου ,την βανιλια και αφηνουμε εκτος φωτιας το σιροπι να κρυωσει.
  5. Μετα απο 1 ωρα ψηνουμε το γλυκο σε προθερμασμενο φουρνο στους 170 βαθμους στις αντιστασεις για 45-50 λεπτα μεχρι να ροδισει καλα η επιφανεια του γλυκου...και αναλογα τον καθε φουρνο.
  6. Μολις βγαλουμε το γλυκο απο τον φουρνο το κοβουμε με προσοχη σε κομματια,
  7. και το σιροπιαζουμε λιγο λιγο με κουταλα μεχρι να πιει ολο το σιροπι.
  8. Καλο ειναι να μην αφαιρεσουμε κομματι παρα να το αφησουμε για την αλλη μερα ωστε να εχει σιροπιαστει καλα. Οσο μενει τοσο πεντανοστιμο γινεται.
Hμερομηνία ανάρτησης συνταγής: 12 Μαρτίου 2014