ΣΟΥ-ΓΛΥΚΟ...ΜΙΛΩ!!!Ωραιοτατα και νοστιμοτατα σουδακια γλυκα η αλμυρα...γεμισμενα με κρεμα ζαχαροπλαστικης,παγωτο...Η αποφαση και η φαντασια δικη σας.ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΑ!!!
60
Μερίδες: 20 κομμάτια
Επαγγελματικό
Συστατικά
αλεύρι 150 γραμμ. για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
νερό 150 γραμμ.
αλάτι 2 πρέζες
βούτυρο 3 κ.σ. (50 γραμμ.)
αυγα 3 μεγάλα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑ
ζάχαρη 6 κ.σ.
νερό 3 κ.σ.
Μέθοδος Εκτέλεσης
Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το νερό,
το αλάτι και το βούτυρο
και το αφήνουμε να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά.
Μόλις πάρει βράση, το αποσύρουμε από τη φωτιά. Τότε προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι
και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να ομογενοποιηθεί. Το ξαναβάζουμε στη φωτιά (μέτρια) για περίπου 1΄, πάντα ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να γίνει απαλό και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε 1 αυγό ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις ώστε να απορροφηθεί από τη ζύμη και να μη φαίνεται. Κατά τον ίδιο τρόπο προσθέτουμε και τα επόμενα αυγά. Κάθε φορά πρέπει να έχει απορροφηθεί από τη ζύμη το προηγούμενο αυγό πριν ρίξουμε το επόμενο. Ανακατεύουμε το μείγμα με την ξύλινη κουτάλα μέχρι να γυαλίσει (φαίνεται μαλακό και κολλάει ελαφρώς η ζύμη).
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 C. Βουτυρώνουμε τη ρηχή λαμαρίνα του φούρνου ή άλλη λαμαρίνα χωρίς ψηλό χείλος.Πρώτος τρόπος: Με τη βοήθεια 2 κουταλιών αφήνουμε κουταλιές από το μείγμα στη λαμαρίνα, σε μέγεθος μικρού καρυδιού.
Δεύτερος τρόπος: Βάζουμε τη ζύμη για σου σε κορνέ μιας χρήσεως και κόβουμε σουδάκια σε μέγεθος μικρού καρυδιού. Ψήνουμε για περίπου 35΄-40΄ μέχρι να φουσκώσουν, να ροδίσουν και να τραγανίσουν.
Τα βγάζουμε σε σχάρα να κρυώσουν καλά. Μπορούμε να ετοιμάσουμε τα σου μέχρι και 3 εβδομάδες νωρίτερα και αφού τα ψήσουμε και κρυώσουν, τα βάζουμε σε σακούλα τροφίμων στην κατάψυξη. Τα ξεπαγώνουμε 1 νύχτα στη συντήρηση του ψυγείου. Την ημέρα που θα τα γαρνίρουμε, τα φρεσκάρουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 C για 4΄-5΄ να γίνουν τραγανά. Αφήνουμε να κρυώσουν και τα γεμίζουμε με τη γλυκιά ή αλμυρή γέμιση της αρεσκείας μας. Για να σιγουρευτούμε ότι τα σου είναι ψημένα πρέπει πριν τα βγάλουμε από το φούρνο να κόψουμε ένα στη μέση. Το εσωτερικό πρέπει να είναι κενό και τελείως στεγνό. Αλλιώς συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγα ακόμα λεπτά.ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑ:Σε μικρή κατσαρόλα με χοντρό πάτο βάζουμε τη ζάχαρη και νερό.
Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά να λιώσει.
Το αφήνουμε να έρθει σε σημείο βρασμού. Πρέπει πριν πάρει βράση να έχει λιώσει τελείως. Όταν αρχίσει η ζάχαρη να παίρνει βράση, δεν ανακατεύουμε ξανά γιατί θα κρυσταλλώσει, αλλά όταν αρχίσει να σκουραίνει στα πλάγια, χαμηλώνουμε τη φωτιά για να μη σκουρύνει απότομα. Κουνάμε λίγο την κατσαρόλα ώστε να πάρει χρώμα ομοιόμορφα η καραμέλα. Αποσύρουμε από τη φωτιά όταν ακόμα η καραμέλα είναι ξανθή σε χρώμα, γιατί συνεχίζει και σκουραίνει με τη θερμοκρασία της κατσαρόλας.
Αν η καραμέλα αρχίσει να σκουραίνει πολύ γρήγορα, αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά και βουτάμε τη βάση της κατσαρόλας σε μπολ με παγωμένο νερό για να κοπεί ο βρασμός. Αν σκληρύνει πολύ και δεν μπορούμε να βουτήξουμε το σου, βάζουμε την κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσει να λιώνει η καραμέλα. Προσοχή: Δεν συνεχίζουμε το βράσιμό της, μόνο ζεσταίνουμε να λιώσει.Βουτάμε ένα ένα τα σου στην καραμέλα.
Τα ακουμπάμε σε λαδόκολλα. Η πλευρά με την καραμέλα πρέπει να ακουμπάει στη λαδόκολλα. Κόβουμε τα σου στη μέση με κοφτερό μαχαίρι
γεμίζουμε με κρεμα τα μισά σου (όχι το κομμάτι με την καραμέλα). Καλύπτουμε με το καραμελωμένο κομμάτι και τα βαζουμε στο ψυγειο. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής ή κρέμα στιγμής,με παγωτο έτσι τα σερβιρουμε αμεσως.
Hμερομηνία ανάρτησης συνταγής: 4 Οκτωβρίου 2012
Η συνταγη ειναι της Αργυρως Μπαρμπαριγου
ΥΓ:Η συνταγη αναφερει οτι βγαινουν 40 κομματια..δεν ισχυει,εμενα μου βγηκαν 25,το ιδιο ισχυει και για την καραμελαδεν αρκει να καλυψετε ουτε τα 25 κομματια με την καραμελα, θα πρεπει να βαλετε τα διπλα υλικα.
ΜΑΓΕΙΡΕΨΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΤΥΡΟΨΩΜΟ ΤΗΣ ΣΤΙΓΜΗΣ
Πολίτικο Γλυκό με Κρέμα Ζαχαροπλαστικής Παραδοσιακή Συνταγή (Βυζαντινο)
ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΦΥΛΛΑ