Προκειται για μια ταρτα αναλαφρη,δροσερη με τραγανη βαση αφρατη ,που πραγματικα ξεχωριζει απο πολλες ταρτες..
Δοκιμαστε την!!!
30
Μερίδες: 12 κομματια
Μέτριο
Συστατικά
ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ
αλεύρι 175 γρ. για ολες τις χρησεις
βούτυρο 100 γρ. όχι πολύ παγωμένο κομμένο σε κυβάκια
ζαχαρη αχνη 25 γρ.
αυγο 1 κρόκο
ξυσμα λεμονιου 1/2 λεμόνι
νερο 2 κ.σουπας
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ:
πορτοκαλια 3 τον χυμο και το ξυσμα
ζαχαρη 1/2 φλ.τσαγιου
κορν φλαουρ 1 κ.σουπας
νερο 1 κ.σουπας
αυγα 2 κροκους
βουτυρο 1/4 φλ.τσαγιου μαλακωμενο
Σαντιγι
κρεμα γαλακτος 200 γρ. χτυπημενη σε σαντιγι η’ 1 φακελο γκαρνι ζαχαροπλαστικης με 200 γρ.κρυο γαλα
Μέθοδος Εκτέλεσης
Κοσκινίζουµε το αλεύρι µε την άχνη σε λοφάκι σε μια λεκανιτσα.
Προσθέτουµε το βούτυρο και το ξύσµα
και το ψιχουλιάζουµε µε τα ακροδάχτυλα να γίνει σαν βρεγµένη άµµος.
Προσθέτουµε τον κρόκο και 2 κ.σουπας νερό για να ενωθεί η ζύµη.
Ζυμωνουμε και της δίνουµε σχήµα σφαιρικό και την τυλίγουµε σε µεµβράνη. Την αφήνουµε να ξεκουραστεί και να παγώσει τουλάχιστον για 30΄.
Την ανοίγουµε σε φύλλο και την απλώνουµε σε βουτυρωµένη ταρτιέρα.Για να κρατήσει η τάρτα το σχήμα της κάνουμε τυφλό ψήσιμο. Απλώνουμε δηλαδή ένα κομμάτι λαδόκολλα στη ζύμη που έχουμε στρώσει μέσα στην ταρτιέρα, γεμίζουμε μέχρι πάνω με βαρίδια (όσπρια, ρύζι κ.λπ.) και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20΄.
Αφαιρούµε τα βαρίδια και ψήνουµε για 5΄-10΄ να ροδίσει. Την αλείφουµε µε διάλυµα αυγού ή ασπράδι για να αδιαβροχοποιηθεί.
Ψήνουµε για 3΄-4΄ επιπλέον. Αφήνουµε να κρυώσει και συνεχίζουµε µε την κρέµα.
Σε ενα κατσαρολακι βαζουμε τον χυμο των πορτοκαλιων,το ξυσμα και την ζαχαρη,και βραζουμε μεχρι να λιωσει η ζαχαρη.
Διαλυουμε το κορν φλαουρ με την 1 κ.σουπας νερο.
Χτυπαμε τους κροκους μαζι με το διαλυμενο κορν φλαουρ
και τα προσθετουμε στον χυμο εκτος φωτιας.
Ανακατευουμε καλα,και ξαναβαζουμε την κατσαρολιτσα σε χαμηλη φωτια και ανακατευουμε για 2 λεπτα.
Προσθετουμε σταδιακα το βουτυρο ανακατευουμε
και βλεπουμε οτι ο χυμος μας εχει πηξει.Αφαιρουμε απο την φωτια.
Χτυπαμε την σαντιγι και την προσθετουμε στον χυμο ανακατευοντας πολυ καλα και απαλα.
Αφου εχει κρυωσει η ταρτα απλωνουμε επανω της την κρεμα με μια σπατουλα την απλωνουμε ομοιομορφα,
και την στολιζουμε με φετες πορτοκαλι και λιγο ξυσμα.
την τοποθετουμε στο ψυγειο να κρυωσει η κρεμα και σερβιρουμε...
Hμερομηνία ανάρτησης συνταγής: 8 Νοεμβρίου 2012
Η βαση της ταρτας ειναι συνταγη της Α.Μπαρμπαριγου
Η κρεμα ειναι συνταγη του Η.Μαμαλακη
ΜΑΓΕΙΡΕΨΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΤΥΡΟΨΩΜΟ ΤΗΣ ΣΤΙΓΜΗΣ
Πολίτικο Γλυκό με Κρέμα Ζαχαροπλαστικής Παραδοσιακή Συνταγή (Βυζαντινο)
ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΦΥΛΛΑ