ΖΥΜΕΣΠΑΣΧΑΛΙΝΑΤΣΟΥΡΕΚΙΑ

ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ !!!

Τσουρεκι Πασχαλινο γεμισμενο με γευση και αρωμα απλα δοκιμαστε το!!!

svg240
Μερίδες: 1 κομμάτι
Δύσκολο

Συστατικά

  • βούτυρο 35 γρ. γάλακτος (πρόβειο)
    βούτυρο 35 γρ. αγελάδoς
    γάλα 100 γρ. φρέσκο
    ζάχαρη άχνη 160 γρ.
    αυγά 3
    μαχλέπι 5 γρ.
    μαστιχα 5 γρ. τριμμένη ή 7 σταγόνες μαστιχέλαιο
    νερό 100 γρ. χλιαρό
    μαγιά 40 γρ. φρέσκια μπύρας
    αλεύρι 650 γρ. σκληρό
    αυγο 1 για επικάλυψη
    Αμύγδαλο φιλέ

Μέθοδος Εκτέλεσης

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα βούτυρα, το γάλα, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα.  Προσοχή μη καεί και ανέβει πάνω από τους 50 βαθμους. 
  2. Κατεβάζουμε από τη φωτιά 
  3. και ρίχνουμε τα αυγά.
  4.  Ανακατεύουμε καλά και σ’ ένα άλλο σκεύος διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό 
  5. και τη ρίχνουμε στο μείγμα με τα βούτυρα.
  6.  Στο μιξερ βαζουμε το αλεύρι και ριχνουμε τα υγρα υλικα,  βαζουμε τον γαντζο και βαζουμε στη αρχη σε χαμηλη ταχυτητα το μιξερ να ανακατευτουν τα υλικα,και κατοπιν σε δυνατη ταχυτητα για 15 λεπτα να ζυμωθει πολύ καλα.
  7. Στην λεκανη μετα οπου θα τοποθετησουμε την ζυμη μας την αλευρωνουμε ελαφρα
  8. Φτιάχνουμε μια μπάλα , χαράζουμε σε σταυρό,
  9.  τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον τουλάχιστον 3 ώρες 
  10. ώστε να διπλασιαστεί η μάζα του και να χαθεί ο σταυρός.
  11. Ξαναζυμώνουμε ελαφρώς με το χέρι 
  12. και το χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη αν θελουμε να φτιαξουμε μονο μια κοτσιδα.Σε αλλη περιπτωση χωριστε εσεις την ζυμη οπως θελετε και φτιαξτε μικροτερα τσουρεκακια.
  13.  Με τη βοήθεια ελάχιστου αλευριού φτιάχνουμε μπαστούνια και τα πλέκουμε σε πλεξούδα. Αν θέλουμε δίνουμε το σχήμα κουλούρας. Τα τοποθετούμε σε μια λαδόκολλα οπου εχουμε στρωσει στη λαμαρίνα του φούρνου, και τα αφήνουμε ξανά σε ζεστό περιβάλλον για μια ώρα τουλάχιστον 
  14. μέχρι να διπλασιαστεί το σχήμα. Ανακατεύουμε το αυγό μ’ ελάχιστο νερό και μ’ ένα πινέλο με πολύ προσοχή αλείφουμε την επιφάνεια του τσουρεκιού. Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμους για 40 λεπτα περίπου στον αερα μέχρι το τσουρέκι να ροδίσει και να ξεκολλάει από τη λαδόκολλα.
Hμερομηνία ανάρτησης συνταγής: 21 Απριλίου 2011