ΖΥΜΕΣΠΙΤΣΕΣ

ΒΑΣΙΚΗ ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΠΙΤΣΑ!!!

Ετοιμάστε τη ζύμη και φυλάξτε τη στην κατάψυξη. Έτσι θα την έχετε έτοιμη όποια στιγμή θελήσετε να φτιάξετε την αγαπημένη σας πίτσα.

svg30
Μερίδες: 10 κομμάτια
Πολύ εύκολο

Συστατικά

  • αλεύρι 500 γραμμ. περίπου αλεύρι δυνατό (σταρένιο για ψωμί)
    νερό 350 ml χλιαρό
    μαγιά 1 φακελάκι (8 γραμμ.) ξηρή
    ζάχαρη 1 πρέζα
    ελαιόλαδο 4 κ.σ.
    αλάτι 1½ κ.γλ.
    βότανα 1 κ.γλ. αποξηραμένα βότανα (ρίγανη, βασιλικό, θυμάρι) προαιρετικά

Μέθοδος Εκτέλεσης

  1. Σε μπολ ανάδευσης βάζουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο (και τα βότανα προαιρετικά). Ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά.
  2.  Αφήνουμε 5΄-10΄ να αφρίσει η επιφάνεια, δείγμα ότι ενεργοποιήθηκε η μαγιά.
  3.  Λίγο λίγο ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι ανακατεύοντας με κουτάλι.
  4.  Όταν η ζύμη αρχίσει να μαζεύει με την προσθήκη του αλευριού, τη μαζεύουμε σε μπάλα με το χέρι.
  5.  Την αδειάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε για 5΄-10΄ με δυνατές κινήσεις με τις άκρες των δαχτύλων.
  6.  Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, ελαστική και εύπλαστη.
  7.  Λαδώνουμε ελαφρά ένα βαθύ μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη. Σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα ή μεμβράνη
  8.  και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου μία ώρα σε ζεστό μέρος.
  9.  Αφού ανέβει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 2 κομμάτια. Φτιάχνουμε 2 πίτσες με διάμετρο 30-35 εκ. η καθεμία. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης είτε με τις άκρες των δαχτύλων πιέζοντας με κυκλικές κινήσεις σε αλευρωμένη επιφάνεια, είτε με πλάστη αν θέλουμε να γίνει πιο λεπτή και πιο τραγανή. Πασπαλίζοντας το ταψάκι με λίγο καλαμποκάλευρο πετυχαίνουμε πιο τραγανή κρούστα στο κάτω μέρος της πίτσας. Διατηρείται στο ψυγείο για τρεις μέρες καλυμμένη με μεμβράνη και δύο μήνες στην κατάψυξη.
  10. Εγω δεν την χωρισα την εβαλα ολη ανοιγοντας την στο μεγαλο ταψι της κουζινας βλεπετε ηταν ο αγωνας που να φτασει ενα ταψακι...και συνεχιστε βαζοντας τα υλικα της αρεσκειας σας.
Hμερομηνία ανάρτησης συνταγής: 29 Σεπτεμβρίου 2011