ΓΛΥΚΑ

ΥΠΕΡ ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ!!!

Ημερα γιορτης σημερα του Αγιου Νικολαου!!! Χρονια πολλα στους Νικολαδες,στις Νικολετες και εγω να χαιρομαι τον αντρουλη μου!!! Ελατε να σας κερασω μια Υπερ καρυδοπιτα σε γευση και σε αρωμα... Πιστεψτε με θα σας απογειωσει η γευση της,συνοδεψτε την με παγωτο καιμακι αν θελετε..

svg40
Μερίδες: 16 κομμάτια
Μέτριο

Συστατικά

  • καρυδόψιχα 400 γραμμ. (4 φλ. τσαγιού) χοντροκομμένη
    φρυγανιά 180 γραμμ. (2 φλ. τσαγιού)
    μπεικιν παουντερ 1 φακελάκι
    γαρυφαλλο 1 κ.γλ.
    μοσχοκαρυδο 1 κ.γλ.
    κανελα 2 κ.γλ.
    βουτυρο 200 γραμμ. Κερκύρας
    ζάχαρη 170 γραμμ. (1 φλ. τσαγιού)
    Ξυσμα απο πορτοκαλι 1 πορτοκάλι
    κονιακ 75 ml (½ φλ. τσαγιού)
    αβγα 7 χωρισμένα
    ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
    ζαχαρη 2½ φλ. τσαγιού
    νερό 2½ φλ. τσαγιού
    βανιλια 1
    χυμό λεμόνι 1 κ.σ.
    κονιακ 1/3 φλ. τσαγιού

Μέθοδος Εκτέλεσης

  1. Σε μπολ βάζουμε όλα τα στερεά υλικά – καρύδι, φρυγανιά, κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, μπέικιν πάουντερ, και ανακατεύουμε.
  2.  Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ για 6/-7/μέχρι να γίνει σαν κρέμα
  3.  και έναν έναν προσθέτουμε τους κρόκους.
  4.  Ρίχνουμε το ξύσμα και το κονιάκ.
  5.  Ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε καλά μ' ένα κουτάλι.
  6.  Χτυπάμε τ' ασπράδια  μέχρι να σχηματίσουν απαλές κορυφές.
  7.  Ρίχνουμε 3 κ.σ. χτυπημένο ασπράδι στο μείγμα κι ανακατεύουμε ν' αραιώσει. 
  8. Τέλος, προσθέτουμε τα υπόλοιπα χτυπημένα ασπράδια και απαλά διπλώνουμε το μείγμα με σπάτουλα.
  9.  Βουτυρώνουμε τετράγωνο πυρίμαχο σκεύος ή στρογγυλό ταψάκι 28 ή 30 εκ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC σε αέρα, στη μεσαία σχάρα, για 35΄. Αφήνουμε να κρυώσει καλά η καρυδόπιτα.
  10.  Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 3΄.
  11.  Χαράζουμε σε κομμάτια την καρυδόπιτα 
  12. και περιχύνουμε το κρύο γλυκό με το ζεστό σιρόπι. Προσοχή: Σιροπιάζουμε σιγά σιγά, όχι όλο το σιρόπι μαζί. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και σερβίρουμε.
Η συνταγη ειναι της Αργυρως Μπαρμπαριγου
Hμερομηνία ανάρτησης συνταγής: 6 Δεκεμβρίου 2011