ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ ΜΕ ΦΥΛΛΟ ΚΑΤΑΙΦΙΟΥ

Το γαλακτομπουρεκο ειναι παραδοσιακο σιροπιαστο γλυκο ταψιου αγαπημενο ολων. Υπαρχουν διαφορες συνταγες...οπως και η συγκεκριμενη οπου το γλυκο ειναι φτιαγμενο με καστανη ζαχαρη και φυλλο καταιφιου.

svg90
Μερίδες: 15-20
Πολύ εύκολο

Συστατικά

  • Φυλλο καταιφι 1 πακετο 450 γρ.
    Βουτυρο αγελαδος λιωμενο 250 γρ.
    ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
    Γαλα φρεσκο 1 λιτρο
    Ζαχαρη καστανη 200 γρ.
    Σιμιγδαλι ψιλο 110 γρ.
    Αβγα 4 τεμ.
    Βουτυρο αγελαδος 60 γρ.
    Βανιλια 1 καψουλακι
    Ξυσμα λεμονιου η' πορτοκαλιου η' και τα δυο
    ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
    Ζαχαρη καστανη 700 γρ.
    Νερο 300 ml
    Μελι καλης ποιοτητας 100 γρ.
    Κανελα

Μέθοδος Εκτέλεσης

  1. Ξεκιναμε πρωτα να φτιαξουμε το σιροπι γιατι θελουμε να ειναι χλιαρο οταν σιροπιασουμε το γλυκο μας.Βαζουμε ολα τα υλικα σε μια κατσαρολα και μολις παει να παρει βραση σβηνουμε την φωτια και το αφαιρουμε απο το ματι της κουζινας.
  2. Σε αλλη κατσαρολα βαζουμε το γαλα με την ζαχαρη και το ξυσμα να ζεσταθουν .
  3. Σε μπολ βαζουμε τα αβγα με το σιμιγδαλι και τα χτυπαμε πολυ καλα να μην εχουν σβολους.
  4. Παιρνουμε 3-4 φλυτζανια τσαγιου απο το ζεστο γαλα και το προσθετουμε στο μπολ με τα αβγα και το σιμιγδαλι χτυπωντας τα καλα.
  5. Στην συνεχεια ολο αυτο το ριχνουμε στην κατσαρολα με το ζεστο γαλα . Ανακατευουμε μεχρι να πηξει η κρεμα.
  6. Τελος αφαιρουμε την κρεμα απο την φωτια και ριχνουμε τα 60 γρ.βουτυρο και ανακατευουμε να λιωσει.Αφηνουμε την κρεμα κατα μερος.
  7. Ξεμαλλιαζουμε με τα χερια μας το φυλλο καταιφι.Εχουμε λιωσει τα 250 γρ.βουτυρο.
  8. Αλειφουμε με βουτυρο ενα ταψι Νο 34χ26 και στρωνουμε την περισσοτερη ποσοτητα φυλλου εξεχοντας απο το ταψι το φυλλο και με πινελο το αλειφουμε με βουτυρο.
  9. Στρωνουμε με μια σπατουλα την κρεμα πανω απο το φυλλο.
  10. Στην συνεχεια διπλωνουμε τα φυλλα που εξεχουν πανω στην κρεμα τα αλειφουμε με βουτυρο και σκεπαζουμε με το υπολοιπο φυλλο που εχουμε κρατησει αλειφοντας το και αυτο με βουτυρο.
  11. Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 180 βαθμους στον αερα για 50 λεπτα (αναλογα το φουρνο μας)Αφου ψηθει το σιροπιαζουμε αμεσως με το χλιαρο σιροπι και το αφηνουμε κατα μερος να πιει το σιροπι του.
Η συνταγη ειναι του Pasrty shef Δημητρη Μακρυνιωτη.Το μονο που συμπληρωσα εγω ειναι η κανελα στο σιροπι γιατι χωρις κανελα γαλακτομπουρεκο δεν λεει.
Hμερομηνία ανάρτησης συνταγής: 9 Οκτωβρίου 2018