ΓΛΥΚΑ

ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ ΤΡΕΜΟΥΛΙΑΣΤΟ!!!

ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑ....!!!

svg90
Μερίδες: 20
Εύκολο

Συστατικά

  • φυλλο Βηρυτου 1 πακέτο ή κρούστας
    βούτυρο αγελαδος λιωμενο 200 γρ. (για τα φύλλα)
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ:
    γάλα 2 λίτρα φρέσκο
    αυγά ολοκληρα 4
    κρόκοι 6
    σιμιγδάλι ψιλο 100 γραμμ.
    σιμιγδάλι χοντρο 100 γραμμ.
    βούτυρο αγελαδος 2 κ.σ. φρέσκο
    βανίλιες 2
    ζάχαρη 200 γραµµ.
    ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
    ζάχαρη 700 γραµµ.
    νερό 1/2 λίτρο
    κανέλα 1 ξύλο
    λεμονοκουπα 2 στυμμένες

Μέθοδος Εκτέλεσης

  1. Για την κρέμα: Βάζουμε το γάλα  µε τη ζάχαρη σε κατσαρόλα να ζεσταθεί.
  2.  Σε μπολ ρίχνουμε τα αυγά και τους κρόκους και τα χτυπάμε.
  3.  Βάζουμε το ψιλό και το χοντρό σιμιγδάλι σ’ αυτά και ανακατεύουμε µε σύρμα.
  4.  Προσθέτουμε τις βανίλιες. 
  5. Παίρνουμε λίγο ζεστό γάλα (2 φλ. τσαγιού) και το ρίχνουμε στο μείγμα αυγών ανακατεύοντας, να ζεσταθούν λίγο τα αυγά
  6.  Όλο μαζί το ρίχνουμε στην κατσαρόλα µε το γάλα και ανακατεύουμε λίγα λεπτά μέχρι να δέσει η κρέμα.
  7.  Αφού δέσει, την αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας.
  8. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 34 ή 36 εκ.
  9.  Στρώνουμε ακτινωτά 9 φύλλα βουτυρώνοντάς τα ένα ένα (ραντίζοντας µε το βούτυρο) και φροντίζουμε να περισσεύουν αρκετά έξω από το ταψί.
  10.  Ρίχνουμε την κρέμα στα στρωμένα φύλλα.
  11.  Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν και στρώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα, βουτυρωμένα.  Με σπάτουλα μπήγουμε τις άκρες κάτω από το γαλακτομπούρεκο.
  12. Χαράζουμε το γλυκό σε κομμάτια. 
  13. Περιχύνουμε µε το υπόλοιπο βούτυρο τις χαρακιές. Ραντίζουμε µε λίγο νερό τα φύλλα στην επιφάνεια και ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο στους 180οC στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα, να ροδίσει καλά.
  14. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά και μετά το σιροπιάζουμε. Για το σιρόπι: Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση. 
  15.  Δεν ανακατεύουμε ξανά όταν αρχίσει να βράζει! Το αφήνουμε να σιγοβράζει για περίπου 8΄. Αφαιρούμε τις λεμονόκουπες και σιροπιάζουμε το γλυκό.
blockquote>Σηµείωση: Αν χρησιμοποιήσουμε φύλλο Βηρυτού, είναι περίπου 14 φύλλα. Αν χρησιμοποιήσουμε φύλλο κρούστας, είναι περίπου 11 φύλλα. Ό,τι φύλλο και αν βάλετε, να θυμάστε να κρατήσετε 4-5 φύλλα για να σκεπάσετε το γαλακτομπούρεκο. Η συνταγη ειναι της Αργυρως Μπαρμπαριγου
Hμερομηνία ανάρτησης συνταγής: 11 Μαΐου 2011