

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΠΙΤΙΚΗ ΛΑΓΑΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ
Φανταστικη,τραγανη,πεντανοστιμη σπιτικη παραδοσιακη λαγανα για το τραπεζι της Καθαρας Δευτερας!!!
Συστατικά
- ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 2 ΛΑΓΑΝΕΣ
- Αλευρι - 900 γρ
- Σιμιγδαλι ψιλο - 100 γρ
- Νερο χλιαρο - 550 ml
- Μαγια ξηρη - 2 φακελακια
- Σουσαμι - 100 γρ
- Καλαμποκελαιο - 100 ml
- ξυδι βαλσαμικο - 2 κ.σουπας
- Αλατι - 1 κ.σουπας
- Ζαχαρη - 1 κ.σουπας
- ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΕΙΜΜΑ ΤΗΣ ΛΑΓΑΝΑΣ
- ζαχαρη - 2 κ.σουπας
- Νερο - 100 ml
- Σουσαμι μπολικο
Εκτέλεση
Σε μπολ βαζουμε 1 κ.σουπας ζαχαρη,τα 250 ml νερο,το 1 φακελακι μαγια,τα 250 γρ.αλευρι ανακατευουμε πολυ καλα με το χερι μας,σκεπαζουμε με σελοφαν και αφηνουμε σε ζεστο μερος για 40 λεπτα να ενεργοποιηθει η μαγια.
Σε αλλο μπολ βαζουμε τα 650 γρ.αλευρι,τα 100 γρ.σιμιγδαλι,τη μαγια,τη 1 κ.σουπας αλατι ανακατευουμε και τα ριχνουμε στην ενεργοποιημενη μαγια.Προσθετουμε και τις 2 κ.σουπας ξυδι βαλσαμικο.Πολτοποιουμε στο μουλτι τα 100 γρ.σουσαμι με τα 100 ml καλαμποκελαιο και τα ριχνουμε στο μπολ με τα υπολοιπα υλικα μας.Προσθετουμε τα 300 ml χλιαρο νερο και ζυμωνουμε.
Αλευρωνουμε τον παγκο μας με λιγο αλευρι τοποθετουμε τη ζυμη και ζυμωνουμε 4 με 5 λεπτα.
Βαζουμε τη ζυμη παλι στο μπολ προσθετουμε ελαχιστο καλαμποκελαιο ζυμωνουμε να παει παντου το λαδι,σκεπαζουμε με σελοφαν και αφηνουμε σε ζεστο χωρο τη ζυμη να ξεκουραστει για 2 ωρες.
Χωριζουμε την ζυμη σε δυο ισα μερη.
Πασπαλιζουμε τη γαστρα μας η΄ταψι με ψιλο σιμιγδαλι και με την παλαμη μας απλωνουμε σε ολη την επιφανεια τη λαγανα και κανουμε τις δαχτυλιες.
Εχουμε διαλυσει πολυ καλα τις 2 κουταλιες ζαχαρη με τα 100 ml νερο και αλειφουμε τις λαγανες.
Πασπαλιζουμε με μπολικο σουσαμι.
Ψηνουμε στον αερα στους 200 βαθμους σε προθερμασμενο φουρνο για 35 με 40 λεπτα (αναλογα το φουρνο σας και το δικο σας γουστο).
Η συνταγη ειναι του Παναγιωτη Παπαδακη απο το Live kitchen channel