

- 4 κομμάτια Μερίδες
Συνταγής
Εκτύπωση
ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΑ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ!!!
Ενα πεντανοστιμο φαγητο διαφορετικο, ιδανικο για την νηστεια,και οχι μονο.
Απολαυστε το!!!
Συστατικά
- μελιτζανες - 4 φλασκες μεγαλουτσικες
- αναμεικτα λαχανικα - 400 γρ.περιπου κατεψυγμενα
- μανιταρια - 230 γρ. κομμενα σε φετες κονσερβας
- κρεμμυδι - 2 ξερα ψιλοκομμενα
- σκορδο - 2 σκ. ψιλοκομμενες
- ελιες - 100 γρ. καλαμων χωρις κουκουτσια κομμενες σε ροδελες
- λευκο κρασι - 50 ml
- ντοματακια κονκασε - 400 γρ.
- ελαιολαδο - 50 ml
- νερο - 200 ml ζεστο
- αλατι
- πιπερι - φρεσκοτριμμένο
- ριγανη - 2 πρεζες
- πατατες - 1 μεγαλη ωμη τριμμενη στο χοντρο μερος του τριφτη
- ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
- ζωμο λαχανικων - 500 ml
- αλευρι - 100 γρ.
- βουτυρο - 1 μεγαλη κ.σουπας φυτικο
- αλατι
- πιπερι - φρεσκοτριμμένο
- μοσχοκαρυδο
Εκτέλεση
- Πλενουμε καλα τις μελιτζανες ,τις σκουπιζουμε και τις κοβουμε καθετα.
Με μαχαιρι τις χαραζουμε σταυρωτα,τις αραδιαζουμε σε λαμαρινα το φουρνου μας οπου εχουμε στρωσει λαδοκολλα, - με πινελο τις αλειφουμε με ελαιολαδο,τις αλατιζουμε και τις ψηνουμε στους 170-180 βαθμους μεχρι να μαλακωσουν.
- Σε κατσαρολα βαζουμε το λαδι να ζεσταθει και σωταρουμε το κρεμμυδι με το σκορδο,
- προσθετουμε τα λαχανικα τα σωταρουμε ολα μαζι,
- και σβηνουμε με το κρασι.
- Κατοπιν προσθετουμε τις ντοματες,το ζεστο νερο αφηνουμε σε μετρια φωτια να σιγοβρασουν μεχρι να σωθουν τα υγρα
- και τελος προσθετουμε αλατι,πιπερι, ριγανη ανακατευουμε και αφαιρουμε απο την φωτια.
- Αφου βγαλουμε τις μελιτζανες απο τον φουρνο με πηρουνι πιεζουμε την μαλακη ψιχα της,ωστε να κανουμε χωρο να βαλουμε την γεμιση.
- Με την βοηθεια ενος κουταλιου γεμιζουμε καλα την καθε μελιτζανα.
- Σε κατσαρολακι βαζουμε τον ζωμο με το βουτυρο το αλευρι ανακατευουμε καλα και περιμενουμε ανακατευοντας σε μετρια θερμοκρασια να πηξει η μπεσαμελ, οχι πολυ σφιχτη.Επειδη υπαρχει περιπτωση να σβολιασει με την ραβδο μπλεντερ η'στο μουλτι την χτυπαμε και γινεται βελουδο.Προσθετουμε αλατι,πιπερι,μοσχοκαρυδο και ανακατευουμε.
- Σκεπαζουμε την καθε μελιτζανα με την μπεσαμελ,και πανω απο καθε μελιτζανα προσθετουμε απο λιγη τριμμενη και αλατισμενη πατατα
- και ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 180 βαθμους για μιση ωρα περιπου μεχρι να κανει κρουστα η μπεσαμελ και σερβιρουμε.